POMOCY
Hania: przedstaw liczbę jako potęge o podstawie 3:
9√3
3√27√3
81*√3/3√3
√27*3√81*13
√13*273√3
√3√3
8 gru 16:31
Patryk: a)
32*312
8 gru 16:32
Krzysiek : | | 34*31/2 | |
Przyklad c |
| =39/2−1/3 sprowadz do wspolnego mianownika i gitara
|
| | 31/3 | |
Przyklad d. =
| | 1 | | 1 | |
3*3√27*3* |
| =3*3√27*3√3*1/3=3*3* |
| *√3=3√3=31*31/2=31+1/2=33/2 |
| | 3 | | 3 | |
8 gru 17:57
Krzysiek : | | 1 | |
Znowu sie pomylilem . Ma byc 3*3* |
| *3√3=3*31/3=31+1/3 =a to sobie juz dodaj |
| | 3 | |
8 gru 18:02
Krzysiek : Przyklad ostatni = √31*31/2=√33/2=(33/2)1/2=33/4
Przyklad b Skorzystaj z obliczen przykladu ostatniego tylko ze 27=33 a √3=31/2 i teraz
walcz . Prosze takze zapoznac sie ze wzorami na potegowanie i pierwiastkowanie
8 gru 18:27