trygonometria
blendi: Wiedząc, że sinα + cosα=1,2
oblicz sinα*cosα i |sinα−cosα|
8 gru 16:26
blendi: proszę o pomoc
8 gru 16:32
+-: (a+b)
2=

sin
α+cos
α=
8 gru 16:35
+-: sin
2α+cos
2α=
8 gru 16:36
blendi: nie rozumiem czemu to trzeba obustronnie do kwadratu podnieść, no ale wyszło mi
sinα*cosα=0,22
poproszę o jakieś wskazówki do drugie równania: |sinα−cosα|
8 gru 17:23
blendi: ?
8 gru 17:27
blendi: 
?
8 gru 17:34
Ajtek:
sinx=1,2−cosx
sin
2x+cos
2x=1
I lecisz

.
8 gru 17:35
blendi: |sinα−cosα|
Ajtek, podałbyś pierwsze równanie jak zacząć bo to co podałeś to znam?
8 gru 17:37
Ajtek:
(1,2−cosx)2+cos2x=1
8 gru 17:42
blendi: dzięki, sorki za kłopot
8 gru 17:43
Neko: Po co tak?! To zabiera zbyt dużo czasu
sin + cos =1,2 / ()2
sin2+2sincos+cos2=1,44
2sincos+1=1,44
2sincos=0,44
|sin−cos|=√(sin−cos)2=√sin2−2sincos+cos2=√1−2sincos=√1−0,44=√0,56
8 gru 19:59
Ajtek:
Tak też można

.
8 gru 20:00