Wielomian ;D
Ktoś;D: Oblicz wielomian
P(x)= (−2x2+x−1) * (X2−1)
8 gru 16:20
Krzysiek : Naprawde nie umiesz wymozyc nawias przez nawias . Mnozysz kazdy wyraz z kazdym
Bez tego nie wiem jak sobie poradzisz . Pokaze CI jak to wyglada na tym przykladzie
mamy P(x)=(−2x2+x−1)(x2−1)
P(x)=−2x2*x2−2x2*(−1)+x*x2+x*(−1)−1*x2−1*(−1) −liczby ujemne wzialem w nawias zebys lepiej
to widzial to teraz trzeba wymnozyc i zredukowac wyrazy podobne i mamy
P(x)= −2x4+2x2+x3−x−x2+1 teraz sobie to uporzadkuj i napisz ile to jest
8 gru 18:40