matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
rafi:
pochodna f(x)=
√
2x
prosze o pomoc
8 gru 16:04
Krzysiek :
Jesli jeszcze dobrze pamietam to bedzie tu pochodna funkcji zlozonej i trzeba policzyc pochodna z pierwiasta a takze pochodna to co jest pod pierwiastkiem czyli tak
1
1
2
1
(
√
2x
)'=
*(2x)'=
*2=
=
i tak bym zostawil
2
√
2x
2
√
2x
2
√
2x
√
2x
8 gru 18:57
Mila:
Albo tak:
√
2x
=
√
2
*
√
x
=
√
2
*x
1/2
1
√
2
(
√
2
*x
1/2
)' =
√
2
*
x
−1/2
=
i to jest ten sam wynik, co wyżej.
2
2
√
x
8 gru 19:04