ciagi
Justyś: oblicz wartośc q oraz zbuduj monotonność ciągu geometrycznego okreżlonego wzorem An=5*2do
potęgi n
26 maj 19:47
Justyś: czy mi ktoś pomoże



proszę
26 maj 20:09
Justyś: błagam pomózcie
26 maj 20:16
Eta:
Witam

a
n = 5*2
n
badamy różnicę a
n+1 − a
n
jeżeli >0 −−− ciąg rosnący
<0 −−−− malejący
= 0 −−− stały
więc a
n+1 = 5*2
n+1
zatem a
n+1= 5*2
n * 2 => a
n+1 = 10*2
n
to:
a
n+1 − a
n = 10*2
n − 5*2
n = 2
n( 10 −5) = 2
n * 5
ponieważ 2
n >0 dla każdego n€N i 5>0
więc ta róznica jest >0
wniosek : ciąg ten jest ciągiem
rosnącym
26 maj 20:18
Justyś: bardzo slicznie dziekuje
26 maj 20:26
Eta:
26 maj 20:27