| dx | ||
∫ | ||
| 1−sin4x |
| 1 | 1 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
| (1−sin2x)(1+sin2x) | cos2x(1+sin2x) |
| t2 | ||
sin2x= | ||
| 1+t2 |
| 1 | ||
cos2x= | ||
| 1+t2 |
| dt | ||
dx= | ||
| 1+t2 |
|
| |||||||||||||||||||||||||||
∫ | =∫ | = | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
| dt | 1+t2 | dt | (1+t2)2 | 1+t2 | ||||||
=∫ | * | +∫ | * | =∫dt+∫ | dt | |||||
| 1+t2 | 1 | 1+t2 | t2 | t2 |
| 1 | |
+U{t2]{t2}=t−2+1. | |
| t2 |
| 1 | ||
∫dt+∫t−2+∫dt=t−t−1+t+C=2t−t−1+C=2tgx− | +C | |
| tgx |
| dx | t2 | |||
[tgx=t, | =dt; dx=cos2xdt; sin2x= | ] | ||
| cos2x | t2+1 |
| dx | cos2xdt | ||||||||||||
∫ | dx=∫ | = | |||||||||||
| cos2x(1+sin2x |
|
| dt | t2+1 | |||||||||
=∫ | =∫ | dt= | ||||||||
| 2t2+1 |
| 1 | ||
=∫U{U{1}[2}(2t2+1)+ | }{2t2+}dt= | |
| 2 |
| 1 | 1 | dt | 1 | 1 | 1 | dt | |||||||||||||||||
=∫ | dt+ | ∫ | = | t+ | * | ∫ | = | ||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2t2+1 | 2 | 2 | 2 |
|
| 1 | ||
[ podstawienie t= | u] | |
| √2 |
| 1 | 1 | |||
= | tgx+ | arctg(√2tgx)+C | ||
| 2 | 2√2 |