j
__std__call__: Pochodna
| | cos(arcsinx) | |
sin(arcsinx) = cos(arcsinx) * (arcsin)' = |
| |
| | √1−x2 | |
Zgadza się?
8 gru 15:30
Godzio: Ok, ale trochę upraszczając:
sin(arcsinx) = x
x' = 1
lub
cos(arcsinx) = √1 − x2
8 gru 15:32
__std__call__: Znaczy się to uproszczenie z definicji, że arcus jest funkcją odwrotną do sinusa, tak?
8 gru 15:40
Godzio: Tak
8 gru 15:52
Mila:
(sin(arcsinx) )'=(x)'=1
wg Twoich obliczeń, cd.
cos(arcsinx)=cos(arccos√1−x2)=√1−x2 i też wyjdzie 1.
8 gru 15:56
__std__call__: Dzięki Godzio. Czy dobrze to mam?
| | 1−x2 | | 1 | | 1 | |
(arccos(√ |
| ))' = |
| * |
| |
| | 1+x2 | | | | | |
= ...
Nie bardzo wiem jak to uprościć bo chyba nie jest zasadnym przemnażanie tego?
8 gru 15:59
__std__call__: Witaj Mila

.
8 gru 16:00
__std__call__: Oraz czy dobrze liczę to:
| | lnx | | (Inx)'(1+x2) − Inx(1+x2)' | |
( |
| )' = |
| = |
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
| 1+x2 | | 1 | |
| − lnx(2x) * |
| |
| x | | (1+x2)2 | |
Dobrze?
8 gru 16:12
Mila: Witam i zostawiam Godziowi, bo powtarzamy się.
Nie widziałam komentarza Godzia i dlatego wpisałam.
8 gru 16:13
Mila: Trzeba poprawić, jeśli Godzio nie napisze, to wpiszę swoje obliczenia.
8 gru 16:49
Mila:
| | −1 | | 1 | | −2x(1+x2)−2x(1−x2) | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | √1−(1−x2)/(1+x2) | | 2√(1−x2)/(1+x2) | | 1+x2)2 | |
| | 4x | |
= |
| = |
| | 2(1+x2)2√2x2/(1+x2)*√(1−x2)/(1+x2) | |
| | 2x | |
= |
| |
| | | | 2x2 | | 1−x2 | | (1+x2)2√ |
| *√ |
| | | | 1+x2 | | 1+x2 | |
| |
8 gru 18:02
__std__call__: Racja. Przeliczyłem ponownie i wyszło po Twojemu

.
Eh miałem się uczyć systematycznie a sobie odpuściłem nieco i teraz mam badanie przebiegu
zmienności funkcji i tensory na fizykę, na szczęście pierwsze mam na wtorek a drugie na
czwartek

.
8 gru 18:10
Mila: 16:12
zapis w II linijce z nawiasem
| | 1+x2 | | 1 | | 1+x2−2x2lnx | |
[ |
| −2xlnx]* |
| = |
| |
| | x | | (1+x2)2 | | x(1+x2)2 | |
8 gru 18:11