pomocy
krzysiek: bardzo prosze o pomoc w zadaniu : Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczna
sześcienną kostka do gry. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych tego doswiadczenia .Następnie
wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniu: A−,,suma rzuconych oczek jest liczbą
dwucyfrową'' B−,, w pierwszym rzucie wypadła mniejsza liczba oczek niż w drugim rzucie ''
C−,, liczba oczek w drugim rzucie jest całkowitą wielokrotnoscią liczby oczek w pierwszym
rzucie '' Wyznacz elementy zdarzen : A∩B , B−A , A∪C , A∩C , bardzo prosze o pomoc z góry
dziekuje
8 gru 15:08
krzysiek2: pomoze mi ktos
8 gru 15:16
Mila:
Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1),(2,2) dokończ, jest 36 wszystkich możliwych wyników.
A={(4,6)(6,4)(5,5)(5,6),(6,5),(6,6)}
pozostałe popatrz na wszystkie wyniki z Ω i wypisz.
8 gru 15:30
krzysiek2: B= (1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)
(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)
(3,4)(3,5)(3,6)
(4,5)(4,6)
(5,6)
C= (1,2)(2,4)(3,6)
tak to ma byc , a to na koncu wyznaczyc elemety zdarzen to jak to ma wyglądac
8 gru 15:57
Mila: C={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,2),(2,4)(2,6),(3,3),(3,6),(4,4),(5,5),(6,6)}
A∩B część wspólna zbiorów
A∩B={(4,6),(5,6)} elementy występują w zbiorze A i w zbiorze B
B\A te elementy zbioru B, które nie występują w zbiorze A
B\A={(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6) (2,3)(2,4)(2,5)(2,6) (3,4)(3,5)(3,6) (4,5)}
A∪C złączenie zbiorów ( nie powtarzamy 2 razy wspólnych elementów)
..........
A∩C część wspólna zbiorów.
8 gru 16:10
krzysiek2: ok dzieki za pomoc
8 gru 16:27