b
ankq: myślę ze dla was to będzie banalne dla mnie to jest czarna dziura

takie zadanie mam
PO rozkładzie wielmianu W(x)= x
3−2x
2−9x+18 na czynniki liniowe powtanie wielmmian :
................................. Miło by było jeszcze taki szybki kurs dla zielonch jak to
trzeba zrobić

buziaki pozdrawiam
26 maj 19:45
Eta:
pogrupuj dwa pierwsze wyrazy i dwa ostatnie:
W(x) = ( x
3 − 2x
2) +( −9x +18)=
W(x) = x
2( x −2) − 9( x − 2) = ( x−2)( x
2 − 9)
teraz ze wzoru a
2 − b
2 = ( a −b)(a +b)
więc x
2 − 9 = ( x −3)(x+3)
zatem:
W(x) = ( x −2)( x −3) (x +3)
i to wszystko !
26 maj 19:48
26 maj 19:49
ankq: jupiiii dziękuje Ci bardzo

teraz to łatwe sie wydaje
26 maj 20:02