trygonometria
Alois~: Jakie wartości może przyjmować sinx jeśli:
| | π | | π | | π | | 7π | |
x+ |
| = − |
| +2kπ v x+ |
| = − |
| + 2kπ
|
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | 3π | |
x= − |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ
|
| | 3 | | 2 | |
czy to jest dobrze wyliczonee ? cos jeszcze trzeba dopisac / poprawic

?
8 gru 15:04
Alois~: ponawiam
8 gru 16:17
Alois~: baardzo prosze zerknie ktoś ?
8 gru 16:41
Aga1.:
Pierwsza seria
Druga seria
dokończ.
8 gru 16:49
Alois~: o ale bład miałam w tym 1, ale 2 ja bym raczej napisała że to jest
chyba że ja tu plącze cos..
8 gru 16:56
Alois~: i tam jeszcze +2kπ
8 gru 16:57
Alois~: dobra juz chyba mam swoj kolejny błąd
czyli zapisane tak
8 gru 17:02
Alois~: | | 1 | |
czyli sinx = −1 v sinx= − |
| ? |
| | 2 | |
8 gru 17:05
Aga1.: Zależy jak się uczyłaś, bo można korzystać z wykresu, lub z gotowych wzorów lub korzystać ze
wzorów redukcyjnych np.
| | π | |
wprowadzić pomocniczą zmienną t=x+ |
| |
| | 3 | |
sin jest ujemny w trzeciej i czwartej ćwiartce
| | π | | π | |
sint=sin(π+ |
| ) lub sint=sin(2π− |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
t= |
| π+2kπ lub t= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | π | | 11 | | π | |
x= |
| π− |
| +2kπ v x= |
| π− |
| +2kπ, k− całkowite. |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
8 gru 17:06
Alois~: czyli teraz tak jak mam sobie wzor redukcyjny ktory leci tak
sin(π+α) = −sinα
i kolejny
sin(−α)= −sinα
| | π | | 7π | |
czyli jak mam −π− |
| = − |
|
|
| | 6 | | 6 | |
czyli idac dalej tym i wzorami powinnam miec cos takiego
| | π | | π | | π | |
−(π+ |
| ) = > że to będzie −sin(π+ |
| ) => z wzoru 2 bedzie −(−sin( |
| ))
|
| | 6 | | 6 | | 6 | |
czyli sinx=
12
8 gru 17:44