pilne
kasia: PILNE

f(x)=1/3x3−4x2+12x+200
gdzie x oznacza liczbę lat produkcji, znajdź, w którym roku produkcja będzie największa, a w
którym roku produkcja będzie najmniejsza?
Wybierz prawidłowe odpowiedzi:
A. produkcja będzie najmniejsz po dwóch latach
B. produkcja będzie największa po sześciu latach
C. produkcja będzie największa po dwunastu latach
D. produkcja będzie największaa po dwóch latach
E. produkcja będzie najmniejsza po sześciu latach
Zaznacz jedną lub więcej
8 gru 14:34
aniabb: f'(x) = x2−8x+12 =0
(x−2)(x−6)=0
x=2 max
x=6 min
D i E
8 gru 14:49
Patronus: policz pochodną:
f'(x) = x2 − 8x + 12
f'(x)=0
znajdz ekstrema
x2 − 8x +12 = 0
(x−6)(x−2) = 0
xmin = 6
xmax = 2
Odp: D i E
8 gru 14:53