metryki
kk: Witam, proszę o pomoc w rozwiazaniu trudniejszych metrych, prowadzący nie podal nam żadnych
przykładów i mam problem z zabraniem się nawet za te zadania.
X należy do przestrzeni liczb rzeczywistych w dwuwymiarze. Należy wyznaczyć kulę K [(0,0),2]
a) metryce wyróżnionego punktu (0,1/2)
b) metryce rzeki z wyróżnioną prostą y= x+ 1/2
c) metryce mostu z wyróżnioną prostą y=x−1 i punktem (1,0)
Jeśli chodzi o definicje to znam, problem z zastosowaniem, z góry dziękuję
8 gru 14:23
Patronus:

a) Wydaje mi się że w metryce wyróznionego punktu najpierw z punktu (0,0) musisz dojść do
punktu (0,1/2) a potem juz w dowolnym kierunku ale z r=2 zostało juz tylko 1,5
Dlatego kula będzie zwykłą kulą euklidesową K[(0,1/2),1,5]
8 gru 14:39
Patronus:

rysunek poglądowy − mało dokładny

Ale chodzi o to że wyjdzie taka bardzo gęsta "antena"
Możemy poruszać się tylko wzdłuz rzeki i prostopadle do niej, czyli albo
1) idziemy od punku (0,0) do rzeki, przekraczamy ją i idziemy dalej aż przejdziemy 2
2) idziemy do rzeki skręcamy w lewo lub prawo przechodzimy jakis odcinek i wracamy prostopadle
w las
3) idziemy w kierunku od rzeki tak daleko az przejdziemy 2
8 gru 14:47