prosze o pomoc :( ??
guzik: nie rozumiem jak rozwiazywac zadania z działu brył np oblicz obietosc i pole ciezko mi to
wychodzi po podstawiac pod wzór np. obietosc walca o promieniu 3 wysokosci 10

ktos jest az
taki miły i wytłumaczył mi jak to sie robi

26 maj 19:38
Eta:
Jak bardzo Ci "ciężko"

V = π*r2*h
to V= π*3
2 *10 3
2 = 9
to V= 90π [j
3]
26 maj 19:44
guzik: prosze

ktoś mi pomoze
26 maj 19:45
Eta:
O co jeszcze Ci chodzi ....
guzik
26 maj 19:50
Hoax: V (objętość) = P (pole powierzchni koła) * h (wysokość)
wysokość masz daną = 10j
nie masz Pp. wzór na pole koła: P=πr2. r masz dane = 3j.
V = P*h
V = πr2*h
pod r podstawiasz 3, pod h − 10
V = π9*10
V = 90πj3
_________________________________
Teraz pole powierzchni całkowitej (Pc)
składa się z 2 pól podstawy (πr2) oraz pola powierzchni bocznej (Pb)
Pb − to jest prostokąt. Wzór na prostokąt Pb=a*b
W walcu jeden z boków tego prostokąta = wysokość walca (w naszym przypadku 10)
Nie mamy drugiego boku. Drugi bok jest równy obwodowi podstawy (koła). Wzór na objętość koła
Lk=2πr
Pc = 2Pp + Pb
Pc = 2(πr2) + h*2πr
h i r mamy dane.
Pc = 2(9π) + 10*6π
Pc = 18π + 60π
Pc = 78πj2
26 maj 19:51
guzik: 10*6π skad to sie wzieło
26 maj 20:10
tim: r = 3, zaś h = 10
h * 2πr = 10 * 2 * 3π = 10 * 6π
26 maj 20:11
guzik: kurw..aa i tak nie zrozumie tego a tak mi fajnie nauka szła do 3 gim a ma 14 lat a tego tematu
nie rozumie

a chcem miec 5
26 maj 20:13
tim: Nie zrozumiałem twojej wypowiedzi.
Ale patrz.
Pole całkowite = 2 Pola podstawy + Pole bocznej
Kolega podał wzór i podstawiasz dane z zadnaia.
26 maj 20:14
guzik: Pc = 2Pp + Pb
Pc = 2(πr2) + h*2πr
h i r mamy dane.
Pc = 2(9π) + 10*6π
Pc = 18π + 60π
Pc = 78πj2 tego nie rozumie
26 maj 20:16
Hoax: 18 + 60 = 78
mnożenie jest przemienne więc możesz zapisać to jako (18+60)π = 78π a jest tam 2 bo pole
powierzchni podaje się w jednostkach kwadratowych
26 maj 20:19
lesio: Oki, a niech mi ktoś powie ile muszę wlać wody do walca którego h=50cm r=20cm ?
Bo wynik 200πm2 niewiele mi mówi − jak pozbyć się π z wyniku, aby wyszło w metrach
sześciennych?

Pozdrawiam i proszę o pomoc
22 cze 21:19