na obozie harcerze gotują zupe w kotle w kształcie półkuli o srednicy 20cm.Czy w
justi91: na obozie harcerze gotują zupe w kotle w kształcie półkuli o srednicy 20cm.Czy wystraczy dla 8
harcerzy jeśli kazy ma dostać 0,5l zupy? zad 3 gim
8 gru 14:21
Mati_gg9225535: 1dm
3 = 1litr
r = 1/2 srednicy
r=10cm = 1dm
V
półkuli = 1/2 V
kili
| | 1 | | 4 | |
Vpółkuli = |
| * |
| π dm3 |
| | 2 | | 3 | |
π ≈ 3,14
V
półkuli = 2,1 dm
3 = 2,1l
0,5l * 8 = 4l
2,1<4 zatem nie wystaczy
jesli sie nigdzie nie pomyliłem
8 gru 14:28