trygonometria
Alois~: Uzasadnij, że:
8 gru 14:14
Alois~: bo chyba nie chodzi o odczytanie z tablic
8 gru 15:05
Grześ: | | 8cos10o | |
Rozszerz lewą stronę przez |
| |
| | 8cos10o | |
8 gru 15:36
PW: Nie, w takich zadaniach nie należy odczytywać z tablic ani liczyć każdego czynnika z osobna.
Wiadomo,że
2sin10°cos10° = sin20°
2sin20°cos20°= sin40°
2sin40°cos40° = sin80° = sin(90°−10°) = cos10°,
a więc podpowiedź Grzesia jest genialna: po lewej stronie brakowało tylko tego 8sin10°, żeby
zadziałały wszystkie napisane wzory. Nie policzymy w ten sposób żadnego z czynników (bo to
trudne), ale tożsamość udowodnimy.
9 gru 01:51
kiep:
| | 8cos10o | |
sin10ocos20ocos40o = sin10ocos20ocos40o * |
| = |
| | 8cos10o | |
| | 2*2sin20o cos20o cos40o | | 2sin40o cos40o | |
= |
| = |
| = |
| | 8cos10o | | 8cos10o | |
9 gru 02:16