twierdzenie Pitagorasa
Diana: trzeba policzyć trzeci bok z Pitagorasa.
a = 10 , b=256, c= ?
ułożyłam proporcje :
102 + 2562 = c2
ale nie mogę jakoś tego policzyć. jeśli ktoś może to proszę niech mi pomoże i rozpisze krok po
kroku
jak robić
dziękuje
(tam jest 25 kreska ułamkowa 6 , gdyby ktoś nie mógł doczytać )
8 gru 14:05
asdf: 102 = 100
do wspólnego mianownika:
100
25
6*100
25
600+25
625
+
=
+
=
=
1
6
6*1
6
6
6
625
c = √
6
1
c = 25*√
6
√6
c = 25
6
8 gru 14:13
Diana: ale 256 też trzeba podnieść do kwadratu a tu podniesione jest tylko 10