we
nieuk: Wykaz ze ciag (a
n) jest rosnacy:
| | (n+1)2 | |
zapisalem an+1= |
| i z tego wychodzi mi rownanie kwadratowe co mam z tym zrobic? |
| | 2 | |
8 gru 14:05
Skipper:
ciąg jest rosnący kiedy a
n+1−a
n>0
| (n+1)2 | | n2 | | 2n+1 | |
| − |
| = |
| ... i chyba wszystko jasne−  |
| 2 | | 2 | | 2 | |
8 gru 14:13
nieuk: aa dzieki
8 gru 14:14
nieuk: a jak zrobic ten przyklad:
8 gru 14:17
asdf: | | −2n − 2 | |
an+1 = |
| |
| | n2 + 2n + 2 | |
8 gru 14:18
nieuk: to jest rozwiazanie?
8 gru 14:20
asdf: nie, jeszcze odejmij..
8 gru 14:24
nieuk: ok dzieki
8 gru 14:26