chemia...
Paulina123123: w 200 cm3 roztworu NaOH o gęstości 1,20g/cm3 znajduje się 28 g NaOH. Oblicz stęzenie
procentowe (%masowy) i w mol/dm3. Masa molowa NaOH = 40 g/dm3
8 gru 13:33
Paulina123123: odrazu mowie to zadanie nie jest dla mnie.
8 gru 13:36
Paulina123123: prosiłabym o pomoc.
8 gru 13:36
Mateusz:
masa roztworu = 200cm
3*1,20g/cm
3=240g
| | ms | | 28g | |
C%= |
| *100%= |
| *100%=... |
| | mr | | 240g | |
masa molowa NaOH= 23+16+1=40g/mol
1 mol NaOH→40g
x moli NaOH→28g
x=0,7 mola NaOH
| | ns | | 0,7 mol | | mol | |
Cmol= |
| = |
| =..... |
| |
| | Vr | | 0,2 dm3 | | dm3 | |
8 gru 13:39
Paulina123123: dziękuję
8 gru 13:44
Paulina123123: wskaż utleniacz i reduktor w podanym równaniu reakcji redoks, a nastepnie dobierz współczynniki
( zapisz bilans elektronowy procesu redoks) : Hg+HNO3 → Hg(NO3)2 + H2O
8 gru 13:52
Paulina123123: Hg + HNO3→NO2+Hg(NO3)2+H2O zle napisałąm
8 gru 14:05
aniabb:
utleniacz HNO3
reduktor Hg
Hg −2e → Hg2+
N5+ +e →N4+ /x2
Hg + 4HNO3→2NO2+Hg(NO3)2+2H2O
8 gru 15:05