Wyznacz granicę ciągu - sprawdzenie
Kasia: | | 1 | | 1 | |
Proszę o sprawdzenie czy granicą tego ciągu jest liczba |
| mam wątpliwości czy |
| czy |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4*3n+1−2 | |
|
| . Oto granica; lim |
| gdzie n dąży do nieskończoności. |
| | 3 | | 2*3n+2+1 | |
Proszę o szybką odpowiedź
8 gru 13:24
pigor: ... wyłączasz z licznika i mianownika np. 3
n+1 to wychodzi ci w granicy taki ułamek :
| 2−0 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| − szukana granica . ...  |
| 2*3+0 | | 6 | | 3 | |
8 gru 13:27
Kasia: | | 1 | |
czyli |
| ?  |
| | 3 | |
8 gru 13:33
Kasia: Dzięki wielkie za odpowiedź. Mam straszny problem z tymi granicami.
8 gru 13:33
Skipper:
...oj
pigorku −
8 gru 13:34
pigor: ... o kurcze znowu

ja w pamięci nie dałem rady , przepraszam .i już nie pomagam w takich
przypadkach
8 gru 13:37
pigor: ,... no nie

dopiero teraz zauważyłem , że nie umiem skracać

,
8 gru 13:39
Kasia: a jeszcze mam pytanie czy bedzie to poprawne jak zrobie to w ten spsob :
| | 4*3n*31−2 | |
lim |
| = no ładnie sobie to poskracam i wyjdzie mi: |
| | 2*3n*32+1 | |
| | 1 | | 1 | |
2* |
| −2= |
| czy można tak w przypadku granic robić? |
| | 3 | | 3 | |
8 gru 13:48
Skipper:
... to już
Kasieńko pomieszanie z poplątaniem−

Co to za rozkładanie ułamków ... a wynik to juz "naciąganie"−
8 gru 13:52
Kasia: ok nie było tego pytania wyzej
8 gru 13:55
Kasia: nie wiem od czego kompletnie zaczac
8 gru 13:55
Skipper:
... w tej granicy jak zauważył
pigor licznik i mianownik możesz podzielić przez 3
n+1
8 gru 13:57
Kasia: | | 2 | |
wg mnie to tak : U{3n+1(4− |
| |
| | 3n+1 | |
8 gru 13:58
8 gru 14:01
Skipper:
| | 4*3n+1 | | 2 | |
w liczniku |
| − |
|
|
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
co przy n→∞ ... daje 4−0
itd−
8 gru 14:07
Kasia: | | 2 | |
no tak to rozumiem bo samo 3n+1 dązy do nieskończoności a |
| =0 |
| | nieskończoność | |
a w mianowniku dobrze wyłaczyłam przed nawias?
8 gru 14:18
Kasia: | | 1 | | 1 | |
ok juz wiem tam nie powinno byc |
| tylko |
| |
| | 3 | | 3n+1 | |
8 gru 14:29