równanie trygonometryczne
knypcio: witam, mam takie równanko do rozwiązania
4sin(πx)=4x2−4x+5
8 gru 13:00
Skipper:
... zauważ, że po lewej stronie masz funkcję kwadratową ... Δ<0
x
w=1/2 y
w=4
Funkcja ta przyjmuje więc wartość najmniejszą (4) dla x=1/2
A prawa strona ... jaką wartość najwiekszą może przyjąć

?
... dalej chyba wszystko jasne −
8 gru 13:22
knypcio: dzięki
8 gru 13:34
pigor: ... o...
Skipperku ... po prawej stronie , a nie ...

po lewej

; pozdrawiam
8 gru 13:42
Skipper:
... i tak to jest jak "pijemy do lusterka" −

... pozdrawiam −
8 gru 13:45
pigor: ...

"święta" prawda . ...
8 gru 13:50