parametr równanie
Zuzia: Dla jakich wartości parametru m dwa różne pierwiastki równania −2x2+mx−2m=0 są mniejsze od 2?
8 gru 13:00
Zuzia: kto pomoze?
8 gru 13:11
Zuzia: czy ktoś mi pomoże?
8 gru 14:18
Zuzia: czy ktoś mi pomoże?
8 gru 14:18
pigor: ... , otóż, niech
f(x)=−2x2+mx−2m , to warunki zadania spełnia
układ 3−ech nierówności :
Δ>0 i f(2)<0 i xw<2 , czyli
m
2−4*(−2)*(−2m) >0 i −2*4+2m−2m<0 i
−b2a=
−m−4< 2 ⇔
⇔ m
2−16m >0 i −8< 0 i m<8 ⇔ m(m−16) >0 i m∊R i m<8 ⇔
⇔ (m<0 lub m>16) i m< 8 ⇔
m<0 , czyli
m∊(0;+∞). ...
8 gru 14:48
Krzysiek : Zuzia . Nie chce nikogo oceniac bo to nie w moim stylu ale jestes len. nawet do ksiazki CI sie
nie chce spojrzec a tam jest to zadanie rozwiazane . NP Matematyka poznac i zrozumiec klasa1
269 stona albo klaczkow i inni do klasy 2 strona 64 (tylko wydanie z 2003 roku ) ale mysle
ze w nowszych to samo zadanie jest .
Jesli jeszcze tego nie zauwazylas to pigor nie pisze gotowych rozwiazan ot tak Jeszce do tego
trzeba myslec
8 gru 16:29
Zuzia: Krzysiek nie posiadam takich książek ale dziękuje za informacje. Korzystam z książki Nowa Era
8 gru 20:49
Krzysiek : Wiesz ja teraz nie wiem jakie sa . Po prostu ta Poznac i zrozumiec kupilem niedawno w
ksiegarni bo taka byla, a ta druga corka mi kupila . Tak ze do powtorki mam . Mysle ze w tej
co masz musi byc podobne zadanie . Przeciez matematyka a zawlaszcza takie rownania nie
zmieniaj sie ci roku.
A tak sie zapytam . czy rozumiesz to zadanie ?
8 gru 21:28
Mila: Jeśli mogę się wtrącić. Ten typ zadań zawsze sprawia uczniom trudność.
Problem Zuzi mnie nie dziwi. Dobrze, że już trafiła na to zadanie.
8 gru 22:12
Zuzia: Krzysiek tak rozumiem o co chodzi
9 gru 10:46
Krzysiek : Zuziu to bardzo mnie to cieszy gdyz z innymi tego typu nie bedziesz miala wiekszych problemow .
W razie czego pisz, to sie pomoze Czesc.
9 gru 10:59
Mat: Jest sposób , dzięki któremu każde takie zadanie się da obliczyć... żaden problem ... chcecie
to napisze wam...
9 gru 11:05
Mat: Czy jesteście pewni że pigor dobrze to rozwiązał ? hm.
9 gru 11:10
Mat: bo dla mnie to odpowiedź to m e (−oo,0)...
9 gru 11:36
Mat: może ktoś to zobaczyć /?
9 gru 12:34
Krzysiek : No to jesli jest tak dla Δ>0m∊(−∞,0)U(16,∞)
dla f(2)<0 m∊R czyli m∊ (−∞ ∞)
dla xw<2m∊(−∞,8) to jak bedzie czesc wspolna tych 3 przedzialow ? bedzie m∊(−∞ 0)
Pigor zrobil po prostu czeski blad bo napisal ze m<0 i prawidlowo a potem m∊(0,∞) zamiast
m∊(−∞,0) . Dlatego napisalem ze nalezy tez myslec bo kazdy z nas ma prawo sie pomylic (tutaj
mozna bo ktos zawsze poprawi) −gorzej jak sie pomylisz w zyciu i za pozno na naprawienie
bledu.
9 gru 13:23
Mat: Spokojnie Krzysiu

Dobra czaje

Dzięki . Ale ja bym zamiast tego xw<2 napisała że ich
iloczyn jest mniejszy od zera... ze wzorów Vieta... takie trochę zagmatwane to pigora
9 gru 13:28