ciągi
marek: Napisz siedem kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego wiedząc że a1 = −2 a q=3.
Proszę o pomoc
26 maj 19:07
tim: an = a1 * qn − 1
Trudno podstawić za n kolejne liczby od 1 − 7 ?
26 maj 19:08
26 maj 19:09
marek: Dziekuje

. To nie jest trudne jak matemetyka nie jest dla niego czarną magią a dla mnie
niestety jest

.
26 maj 19:13
Eta:
a
1 = −2 to a
2 = a
1*q => a
2 = −2*3 = −6
a
3 = a
2*q => −6*3 => a
3 = −18
a
4 = a
3*q => a
4 = −18*3
a
5 = ........ itd
PS: i gdzie tu "czarna magia" ?
26 maj 19:23
marek: Tak zacząlem robić ale , nie bylem pewnien dziekuje
26 maj 19:25