oblicz granice funkcji
student: oblicz granice funkcji :
x−>0
Bardzo proszę o pomoc.
8 gru 12:39
pigor: ... np. tak :
| | 27 | | | | sin33x | | 27 | |
= |
| limx→0 |
| * |
| = |
| *1*1= |
| | 32 | | | | 27x3 | | 32 | |
| | 27 | |
= |
| . ... |
| | 32 | |
8 gru 13:02
student: a dlaczego tam jest pomnożone przez 27 a na dole przez 16 ?
8 gru 13:12
pigor: ... , aby wartość mianownika 2x
5 nie zmieniła się , ale tym samym, aby mianowniki sinusów z
licznika były takie same jak kąty tych sinusów w potędze ...

tych sinusów ... uffffff , bo
| | sinax | |
wtedy możesz zastosować granicę elementarną ( limx→0 |
| ) n = 1 n= 1 . ...  |
| | ax | |
8 gru 13:24
student: a to jest najprostszy sposób rozwiązania tego?
8 gru 13:26