postać kanoniczna funkcji
assa: mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie robię błąd
f(x)=6x
2−13x+6
| | 13x | | 13 | | 25 | |
6x2−13x+6=6(x2− |
| +1)=6(x− |
| )2 − |
| |
| | 6 | | 12 | | 144 | |
6x
2−13x+6=0
8 gru 12:32
asdf: dobrze to masz, tylko źle przepisałaś wynik końcowy
8 gru 12:39
assa: | | 25 | |
aha już wiem, zapomniałem pomnożyć |
| przez 6 |
| | 144 | |
wielkie dzięki
8 gru 12:48
PW: W postaci kanonicznej wyłącza się "a" − współczynnik przy x
2 (u nas 6), czyli postać
kanoniczna powinna być zapisana:
8 gru 13:22
PW: Aj, muszę szybko odszczekać, oczywiście postać kanoniczna to
a(x−p)
2 + q,
dobrze było: postać kanoniczna to
Takie wyłączenie "a" przed nawias służy rozwiązaniu równania − dojściu do wzorów na x
1 i x
2.
W dodatku właśnie źle wyłączyłem, powinno być
| | 13 | | 25 | |
6[(x− |
| )2 − |
| ]. |
| | 12 | | 144 | |
8 gru 14:57