Wykonaj działania na pierwiastkach
KrzaK: a)2
√13 + 3
√8 − 3
√32=
b) (2
√13 +2)
2=
d) 3
√20 −
√45 +2
√125=
e) (1−
√17)
2=
8 gru 12:26
dero2005:
a)
2√13 + 3√8 − 3√32 = 2√13 + 3√2*4 − 3√2*16 = 2√13 + 3(√2*√4) − 3(√2*√16 =
= 2√13 +3*2√2 − 3*4√2 = 2√13 + 6√2 − 12√2 = 2√13 − 6√2 = 2(√13 − 3√2)
8 gru 13:20
Krzysiek : w c i f usun niewymiernosc z mianownika −do zastosowania wzor a2−b2=(a+b)(a−b)
natomiast w b i e wzory skroconego mnozenia (a+b)2= a2+2ab+b2 i (a−b)=a2−2ab+b2
a d np tak 3*√4*√5−√9*√5+2√25*√5=6√5−3√5+10√5=13√5 gdzie
√20=√4*5=√4*√5 =2√5 tak samo rozpisz sobie √45= √9*5= ........ a takze
√125=√25*5= .....
8 gru 16:45