Krzysiek : Ola. Juz na poczatku powinnas zauwazyc ze odpowiedziec c odpada bo moze przedstawiac ciag
arytmetyczny o roznicy r=5. wiadomo to stad z e ten wzor przypomina wzor funkcji liniowej .
teraz wracajac do ciagu geometrycznego to co jest w tym ciagu stale . Ciag geometryczny jestt
| | a2 | | a3 | |
to taki ciag ktrory ma staly iloraz q czyli |
| =q |
| =q itd .
|
| | a1 | | a2 | |
Sprawdzmy np a) Obliczmy wyraz pierwszy czyli a
1 to w miejsce n wstawiamy 1 i mamy
a
1=1
2+1=2 teraz obliczmy a
2 czyli w miejsce n wstawiamy 2 i mamy a
2=2
2+1=5 Wiec obliczmy
| | a2 | | 5 | |
iloraz q= |
| = |
| =2,5 . Jeszcze nie mozemy stwierdzic czy jest to ciag |
| | a1 | | 2 | |
geometryczny . Musimy jeszcze sprawdzic czy dla kolejnych wyrazow tego ciagu ten iloraz jest
staly. Policzmy wiec trzeci wyraz tego ciagu czyli a
3 (w miejsce n do wzoru wstawiamy 3 i
| | a3 | | 10 | |
mamy a3=32+1=10 to policzmy iloraz tego ciagu wiec q= |
| = |
| =2 Iloraz ten nie |
| | a2 | | 5 | |
jest staly bo 2,5≠2 Wiec jaki wniosek . Nie jest to ciag geometryczny . Tak samo w ten sposob
sprawdz punkt b i d i zobaczysz ktory ciag jest ciagiem geometrycznym . Prosze wlozyc troche
wysilku w rozwiazanie tego zadania. Podstwy do rozwiazania juz masz .