granica do policzenia
wojtekx: Witam taka granica do policzenia:
| | ln(cosx) | |
Lim(x−>0) |
| |
| | ln(cos3x) | |
i nie jestem pewny czy jest wynik dobry
8 gru 11:53
8 gru 11:55
pigor: ... , tak ; nieoznaczoność [
00] i metodą
H wychodzi mi też
13, . ...
8 gru 12:03
pigor: ... o

wolfram mówi co innego, no to jeszcze raz sobie uważnie policzę tak :
8 gru 12:05
8 gru 12:06
pigor: .... 2 razy H , wtedy
| | −sinx | | cos3x | |
= limx→0 |
| * |
| = |
| | cosx | | −3sin3x | |
| | 1 | | sinx | | 1 | | 1 | | sinx | |
= |
| limx→0 |
| * |
| = |
| limx→0 |
| = |
| | 3 | | 1 | | sin3x | | 3 | | sin3x | |
| | 1 | | cosx | | 1 | | cosx | | 1 | |
= |
| limx→0 |
| = |
| limx→0 |
| = |
| . ...  |
| | 3 | | 3cos3x | | 9 | | cos3x | | 9 | |
8 gru 12:15
wojtekx: noo ale jak mogłeś skrocic cos z cos3x
8 gru 12:26
ICSP: działaj na tg jest prościej.
8 gru 12:31
wojtekx: OKi dzięki nom na tg widzę juz dlaczego i gdzie bląd robiłem
8 gru 12:45
pigor: ja tych kosinusów nie skracałem , tylko przeszedłem do granicy cos0=1 i cos3x=cos0=1 i ...

skracałem 1 przez 1 studencie drogi ...
8 gru 12:50
wojtekx: a nom rozumiem

hehe no ale niestety by sie mnie kobieta uczepiła jakbym tak zrobil
8 gru 12:57
pigor: ... nie żartuj, dlaczego

nie pozwalasz się kobiecie ...

uczepić ja tam bym się cieszył ;
pozdrawiam i życzę więcej zaufania do kobiet ,...
8 gru 13:08