Pomocy
good: ze zbioru (−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5) losujemy jedną liczbę. oblicz prawdopodobieństwo tego, że
a) wylosowana liczba jest rozwiązaniem równania x
3+2=2x
2+x
| | 5−x | |
b) wylosowana liczba należy do zbioru rozwiązań nierówności |
| ≥0 |
| | x−1 | |
8 gru 11:04
Skipper:
a)
x3−2x2−x+2=0
x2(x−2)−(x−2)=0
(x−2)(x2−1)=0
(x−1)(x+1)(x−2)=0
...czyli P=3/10
8 gru 12:37
pigor: ... np. tak :
n(Ω)=11 , no to
a) x
3+2 = 2x
2+x ⇔ x
3−2x
2−x+2=0 ⇔ x
3−x−2x
2+2=0 ⇔ x(x
2−1)−2(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x−2)=0 ⇔ (x−1)
2(x+4)=0 ⇒ x∊
{1,−4}=A i
n(A)=2, więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 5−x | |
|
| ≥0 i x≠1 ⇒ (5−x)(x−1) ≥0 ⇔ −(x−5)(x−1) ≥0 ⇒ |
| | x−1 | |
| | 4 | |
⇒ x∊(1;5> ⊃B={2,3,4,5} i n(B)=4 , więc P(B)= |
| . ...  |
| | 11 | |
8 gru 12:41
Skipper:
b)
D:R\{1}
(5−x)(x−1)≥0
(x−5)(x−1)≤0
rozwiązniem nierówności jest więc 1<x≤5 ... czyli 4 liczby z pierwotnego zbioru
... zatem P=2/5
8 gru 12:43
pigor: o kurcze , przepraszam , pomyliłem się 2 razy

, ale trudno

niech moje błędy
zainteresowany poszuka , bo na błędach najlepiej się uczyć, a ja znikam , przepraszam jeszcze
raz . ...
8 gru 12:46