równania
julka: Przed 10−laty ojciec był 4 razy starszy od syna. Za 10 lat obaj będą mieli razem 100 lat. Ile
lat ma obecnie każdy z nich? Z góry dziękuje za pomoc:(
26 maj 18:08
...: x− wiek syna przed 10 laty
4x −wiek ojca przed 10 laty
x+10 obecnie
4x +10 obecni
5x+20 = 100
x=16
syn ma 26
ojciec ma 74
26 maj 18:13
...: sory blad x+20 − za 10 lat
4x +20 za 10 lat
5x +40 =100
x=12
syn 22
ojciec 58
26 maj 18:14
Mariusz: x−syn
y−ojciec
y−10=4(x−10) y=4x−30
y+10+x+10=100
4x−30+x+10+10=100
5x=110
x=22
y=58
26 maj 18:14