Zastosowanie funkcji kwadratowej
Mikiii..: Z drutu o długości 2m chcemy zbudować model prostopadłościanu, którego podstawa jest kwadratem.
Jakie wymiary powinien mieć ten prostopadłościan, aby jego pole powierzchni było największe?
26 maj 17:16
Eta:
Witam

a −−− długość krawędzi podstawy
H −−− długość wysokości prostopadłościanu
8a + 4H= 2 => 2a +H = 1 => H= 1 − 2a , to a <
12
P
c= 2a
2 + 4aH
więc P
c(a) = 2a
2 + 4a( 1 − 2a)
P
c(a) = 2a
2 − 8a
2 +4a
P
c(a) = − 6a
2 +4a −−− to funkcja kwadratowa
więc osiąga maximum dla :
a=
−4−12
a= 13
więc H= 1 −
23
H=
13
zatem ten prostopadłościan jest
sześcianem o krawędzi :
a = 13 m
26 maj 18:03
Mariusz: tak patrze na to zadanie i mam pytanie czy czasem nie ma popełnionego błędu.
8a+4H=2 → 4H=2−8a → H=1/2−2a
26 maj 18:09
Eta:
Fakt

...... przeoczenie

dzięki za poprawkę

oczywiście:
H=
12 − 2a to a<
14
więc : P
c(a)= 2a
2 +4a(
12 − 2a)
P
c(a) = − 6a
2 +2a
więc :
a
max=
−2−12 =>
amax = 16
to : H=
16
Sześcian o krawędzi
16
jest prostopadłościanem o największym polu powierzchni całkowitej

Jeszcze raz sorry za przeoczenie!
26 maj 18:20
tn: skąd wniosek, że jest to sześcian ?
3 lis 20:43
tn: ?
3 lis 21:45
kvfk: √90
18 kwi 21:44