kombinatooryka warunkowa ?
Wojtek222: Witam, Nie wiem jak to się dokładnie nazywa. Ale potrzebuję policzyć taki przykład:
Na ile sposobów można ułożyć ciąg 4 liczb, mając do dyzpozycji liczby naturalne od 1 do 16, a
suma tych czterech liczb ciągu musi się równać 34. ( ciągi mogą się powtarzać np. 10,6,12,8
−−−− 6,10,12,8 , wszystkie te przypadki uwzględnić, ale liczby do wykorzystania nie mogą się
powtarzać tzn. nie może być takiej sytuacji np. 8,8,8,8 . ?
Policzenie samej kombinacji, ustawienia ciagu 4 liczb z zakresu od 1 do 16. Bez żadnych
warunków, aby suma wynosiła 34, Bedzię wynosiła chyba 16*15*14*13 . Pytanie brzmi jak teraz z
tej liczby pozostawić same ciągi o sumie liczb 34 ?
8 gru 00:19
Artur z miasta Neptuna:
34:4 = 8.5
Stad wniosek ... srednia liczb tyle bedzie wynosic
zauwaz ze 1 i 16 sa 'rowno' odlegl od sredniej
tak samo jak 2 i 15 sa rowno odlegle od sredniej
itd.
Czy widzisz juz sposob?
8 gru 00:25
Wojtek222: A właśnie pomyliłem się w przykładzie, oczywiscie 6,10,12,8= 36 a ma być 34 . Więc może być
taki przykład 4,10,12,8 −−−zmiana pozycji miejsc−−− 10,4,12,8
8 gru 00:26
Wojtek222: Konkretnego sposobu nie widzę... Pewnie jest jakiś wzór który trzeba zastosować, tylko nie mam
pojęcia jaki

. Sposób widzę tylko taki, że chodzi o " neutralizowanie wielkości liczb " Tzn.
jeśli średnia wynosi 8,5 to jeśli jedną liczbę weźmiemy np. 6 to musimy dla równowagi wziać
11. I drugą pare licz tak samo układamy... co nam daje w umie 34... Ale jak to zrobić z taką
ilością kombinacjią możliwości ?
8 gru 00:42
Basia:
musisz policzyć ile jest takich czwórek liczb, które dają w sumie 34
potem każdą czwórkę ustawiasz w dowolny ciąg a to można zrobić na 4! sposobów
czyli wynik = 4!*(liczba czwórek, których suma = 34)
a czwórki to:
1,2,15,16
1,3,14,16
1,4,13,16
1,5,12,16
1,6,11,16
1,7,10,16
1,8,9,16
2,3,14,15
i tak dalej
kombinuj teraz sam; już chyba widzisz jak to się układa
8 gru 00:46
Wojtek222: Dzięki Basia
8 gru 00:55
Artur z miasta Neptuna:
Ojjj nie ... tal to on soe zaciuka na smierc
8 gru 01:01
Wojtek222: Czyli, liczba czwórek bez powtarzania wyszła mi 28. Całkowita liczba kombinacji przy określonym
warunku wynosi 28*4*3*2*1=672 . Dobrze dokończyłem to liczenie ?
8 gru 01:06
Artur z miasta Neptuna:
Zauwaz ... Ze przynajmniej jedna liczba musi byc mniejasz od sredniej ... a jedna wieksza od
sredniej ... W ten sposob wybierasz dwie pierwsze liczby ... Trzecia cyfra wybierana jest z
czesci z ktorejz ktorej wylosowana cyfra byla blizej sredniej ... ostatnia dobierana jest jako
konkretna brakujaca wartosc
stad masz 8*8*7*1
uwaga to nie jest koncowy wynik ... zastanow sie jak beda wygladac zamiany oolejnosci (na razie
masz kolejnosc − niska, wysoka, zalezna od poprzednich, ostatnia) musisz to z glowa wymieszac
aby nie dublowac rozlozen
8 gru 01:07
Artur z miasta Neptuna: Juz po 1 wiec ja sie klade
milego
8 gru 01:07
Basia:
jak widać nie; na pewno Wojtek zauważył, że liczba czwórek =
7+6+5+4+3 +2+1 = 28
8 gru 01:14
Basia: ale to chyba jeszcze za mało
nie ma tam np. takiej 1,7,11,15
8 gru 01:34
Basia: zabrakło mi wyobraźni

w tym rachunku 8*8*7*1 każdą czwórkę liczymy 2 razy ?
czyli podzielić przez 2 i pomnożyć przez 4! ?
8 gru 02:42
Artur z miasta Neptuna:
dokladnie Basiu .... ale do tego auto mial dojsc
8 gru 09:30
Artur z miasta Neptuna:
No i niestety jest xle ... bo zawiera to rowiazanie uklad:
8,11,7,8
a wiec trzeba troche kombinacji poodejmowac
druga rzecz ... oombinacje powtarzaja sie wiecej jak 2 razy:
8,11,6,9
mamy tez 8,9,6,11 ; 6,9,8,11 ; 6,11,8,9
Ale takze mamy takie 8,15,7,4
Gdzie mamy 8,15,4,7 ; 7,15,8,4 ; 7,15,4,8 ; 4,15,7,8 ; 4,15,8,7
Tak wiec ... chyba jednak trzeba inaczej pokombonowac
8 gru 09:39
Wojtek222: To już się troszkę pogubiłem... Ale zauważyłem wczoraj jeszcze właśnie, żeby suma była 34 nie
muszą one być wybierane " parami " . Wgle powiem wam, że myślę nad tym zadaniem
http://www.megabajt.net/n_matematyka/ciekaw.htm 2 zadanie
od końca na dole strony. I chciałem wiedzieć na ile możliwości można ułożyć taką czwórkę z
tych liczb. Ale i tak sporo mi rozświetliliście drgogę myśliwą, za co dzięki
8 gru 10:25