różnowartościowość
rus: Czemu funkcja sinx nie jest różnowartościowa w całym przedziale?
7 gru 23:47
rus: Dlatego,że dla różnych x przyjmuje te same wartości?
7 gru 23:49
psik: to że funkcja jest różnowartościowa oznacza że dla różnych argumentów funkcja przyjmuje rózne
wartości. W praktyce sprowadza się to do tego że jak przez wykres funkcji poprowadzisz
dowolną prostą poziomą to może ona przeciąć wykres w 1 punkcie lub wcale. Wtedy f. jest
różnowartościowa. A sinx nie jest różnowartościowa bo przecież co pewien czas się powtarza (
jest to tzw. okres funkcji sinus i wynosi 2π). Np. dla x=0 sinx=0 ale dla x=2π sinx też = 0!
Czyli dla dwóch różnych argumentów są te same wartości funkcji czyli funkcja nie jest
różnowartościowa w całym przedziale
7 gru 23:52
psik: tak xD
7 gru 23:52
psik: nie zdążyłem przeczytać twojej odpowiedzi.
7 gru 23:52
rus: już wiem,dzięki

a Powiedz mi jeszcze bo funkcjami odwrotnymi do trygonometrycznych są arcusy,np
arcsinx,arccosx, itd.
Natomiast często słyszałem,stwierdzenia że tgx jest funkcją odwrotną ctgx,to chyba jest
nieprawda ponieważ tgx jest odwrotnością ctgx,tylko odwrotnościa,a nie funkcją odwrotną.Dobrze
myślę?
7 gru 23:58
Basia: dobrze myślisz
ale to nie ma nic wspólnego z funkcją odwrotną
8 gru 00:01
rus: Dziękuję Basiu
8 gru 00:06
PW: | 1 | |
| jest odwrotnością 3, i na tej zasadzie czasem mówi się, że ctgx jest odwrotnością tgx |
| 3 | |
(tam, gdzie obydwie mają sens), tak jak napisała Basia. A że niektórzy nie bardzo wiedzą co to
funkcja odwrotna, to im się to myli.
8 gru 00:17