smutna:
dwa boki pewnego trójkąt maja długość 4 i 5 a jego pole równa się 10j
2. Trzeci bok ma długośc:
√
102-42-52
√
41
(4+5)/10
√
4*5
inny wynik
w ogóle nie wiem jak to ruszyć
7 sty 19:13
Jakub:
Narysuj trójkąt i oznacz boki jako 4 i 5. Następnie do boku 4 poprowadź wysokość. Wysokość ma długość:
1/2*4*h=10
h=5.
Długość wysokości to 5 co oznacza, że pokrywa się ona z bokiem o dł. 5, czyli trójkąt jest prostokątny.
Jeżeli jest prostokątny to można obliczyć z tw. Pitagorasa trzeci bok.
√42+52=√41
7 sty 20:41
smutna:
o matko jaki banał wielkie dzieki
7 sty 21:04