Pomocy
Robert: Cześć, potrzebuje pomocy przy czymś takim
Obliczyć ilość takich kombinacji, gdy n=8, k=5.
7 gru 23:12
7 gru 23:15
Robert: | | 8! | | 8! | | 3! *4*5*6*7*8 | | 6721 | |
N={8}{5} = |
| = |
| = |
| = |
| =56 |
| | 5!(8−5)! | | 5!*3! | | 5!*3! | | 120 | |
Czy tak powinno Wyglądać rozwiązanie?
7 gru 23:40
Basia:
dobrze; tylko łatwiej byłoby tak (po trzecim znaku =)
| | 5!*6*7*8 | | 6*7*8 | |
= |
| = |
| = 7*8 = 56 |
| | 5!*3! | | 1*2*3 | |
7 gru 23:44
pigor: ... czyli od razunp. tak :
| | | | | | 8*7*6 | |
= | = | = |
| = 8*7= 56. ...  |
| | | | 3*2*1 | |
7 gru 23:49
Robert: Ok, dzięki wielkie za nakierowanie i wytłumaczenie, pozdrawiam
8 gru 00:03