Proszę o rozwiazanie
Monika: Hej, pomoże ktoś?
Trzy liczby 10x+6, 2x, 1 wzięte w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz x.
7 gru 23:11
Basia: wskazówka:
an−1+an+1 = 2an
7 gru 23:14
Monika: Nadal nic mi to nie mówi
7 gru 23:49
Beti: to inaczej:
| | a+c | |
trzy liczby: a,b,c tworzą c. arytmetyczny, jeśli spełniają warunek: b = |
| |
| | 2 | |
U Ciebie: a = 10x+6
b = 2x
c = 1
podstaw do warunku swoje liczby −−> powstanie równanie z niewiadomą x i rozwiąż je
7 gru 23:53
Monika: Czyli po podstawieniu tego wszystkiego
a=12
b=1,2
c=1
?
8 gru 00:01
Beti: skąd takie wartości

ja podstawiam tak:
4x = 10x+7
−6x = 7 /:(−6)
koniec, bo w zad. chodzi tylko o wyznaczenie x
8 gru 00:05
Monika: Fakt, gafa w kosmos. Dziękuję.
8 gru 00:09