Pomocy
Kasia: Z 10 kul, wśród których jest 6 białych i 4 czarne, losujemy trzy kule. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosujemy 2 białe?
7 gru 23:08
Kasia: Może ktoś mnie chociaż nakierować jakimś wzorem?
8 gru 00:04
Basia:
kombinacje to są Kasiu
| | | |
spośród 10 kul wybierasz 3 ⇒ |Ω| = | |
| | |
mają być dwie białe czyli musisz wybrać 2 białe z 6 i 1 czarną z 4
to jaka będzie |A| ?
(kombinacje i reguła mnożenia)
8 gru 00:07
Mila: | | | |
|Ω|= | na tyle sposobów wybierzemy 3 kule z 10 |
| | |
| | | | | |
|A|= | * | na tyle sposobów wybierzemy 2 kule białe spośród 6 i jedną czarną z spośród |
| | | |
4.
To będzie tak, jeśli w zadaniu chodzi o dokładnie 2 białe kule.
Masz odpowiedź?
8 gru 00:09
PW: No właśnie, można mieć pretensje do autora zadania. Powinno być powiedziane "dokładnie dwie
białe", bo określenie "wylosujemy 2 białe" może być rozumiane dwojako.
8 gru 00:35
Kasia: Czyli powinno być tak:
| | | | 10! | | 7!*8*9*10 | | 720 | |
|Ω|= | = |
| = |
| = |
| =120 |
| | | 3!*(10−3)! | | 3!*7! | | 6 | |
| | | | | | 6! | | 6! | | 4!*5*6 | | 30 | |
|A|= | * | = |
| = |
| = |
| = |
| = 15*4= |
| | | | 2!(6−2)! | | 2!*4! | | 2!*4! | | 2 | |
60
| | |A| | | 60 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 120 | | 2 | |
?
8 gru 11:42
PW: Poza tym, że przy liczeniu |A| czwórkę napisałaś tylko na początku i na końcu rachunków, to
dobrze.
9 gru 02:08
kiep:
6B 4C | Razem 10
−−−−−−−−−|−−−−−−−−−
2 1 | 3
A − wylosujemy 2 białe
9 gru 02:26
kiep:
Po co Kasiu pchasz się w silnię?
9 gru 02:26