funkcja
ola :): cześć, pilnie potrzebuje pomocy przy zadaniu :sprawdzić czy podane funkcje są ciągłe;
| | x2−5x+6 | |
f(x)= |
| dla x≠3 i x≠5 |
| | x2−8x+15 | |
5 dla x=5
7 gru 22:52
psik: Δ=25−24=1
x
1 = 6/2 =3
x
2 = 4/2 = 2
Δ=64−60=4
x
1 = 10/2 = 5
x
2 = 6/2 = 3
| | (x−3)(x−2) | | x−2 | |
czyli |
| = |
| dla x≠3 i x≠5 |
| | (x−3)(x−5) | | x−5 | |
funkcja ta jest funkcją elementarną określoną na przedziale należącym do jej dziedziny czyli
jest ciągła. Ale nie wiemy czy jest ciągła w punktach x=3 i x=5.
f(3) = −1/2
| | 3 | |
limx→5+f(x) = |
| = + ∞. Wydaje mi się że tak ale nie jestem pewien. Czyli x = 5 jest |
| | 0+ | |
punktem nieciągłości funkcji f(x)
7 gru 23:02
ola :): tak, zgadza się z odpowiedziami, dzięki !
7 gru 23:07