Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania
Adam: Witam, wytłumaczy mi ktoś jak rozwiązać coś takiego:
log(4−x)=1 ?
7 gru 22:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy log
coś (z czegoś) = 1

gdy (coś) = (z czegoś)

wynika to z definicji logarytmu:
log
ab = c ⇔ a
c = b
skoro c=1 to a
1 = a = b
7 gru 22:49
ICSP: D : 4−x > 0 ⇒ x < 4
log(4−x) = 1
log(4−x) = log 10
4−x = 10
x = −6
7 gru 22:49
Mila: z definicji logarytmu.
Najpierw dziedzina:
4−x>0⇔4>x
rozw.
101=4−x
10−4=−x
6=−x
x=−6∊D
spr. log(4−(−6))=log(4+6)=log 10=1
7 gru 22:49
Adam: Dziękuję serdecznie za poświęcony czas i fajne wytłumaczenie
7 gru 23:05
Mila: 
Powodzenia.
7 gru 23:26