Kombinatoryka
V.Abel: Różę możemy wybrać na 11 sposobów. Wybieramy ją rzucając dwiema kostkami do gry i od sumy oczek
odejmujemy 1 (wynik jest wybraną różą).
W tym losowaniu pewne wyniki będą się powtarzać częściej, a inne rzadziej. Podaj, które róże bd
najrzadziej wybierane, a które najczęściej?
Jak to ugryść?
7 gru 22:00
Skipper:
... ugry
źć można−
7 gru 22:10
Skipper:
zauważ, że różę nr 11 można wylosować układem 6 na jednej i 6 na drugiej ...
tak samo różę nr 1
ale np różę nr 4 (1−4 2−3 3−2 4−1)
7 gru 22:14
Mila: wypisać zdarzenia:
(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)
wypisać sumy:
2 3 4 5 6 7
róże:
1 2 3 4 5 6
Itd, zobaczyć , policzyć
7 gru 22:17
V.Abel: Ok, a powiedz mi czy tu jakieś wariacje, kombinajce wchodzą w rachubę, czy tylko takie
kombinowanie, jak mówisz?
7 gru 22:17
V.Abel: Czyli zdarzeniami losowymi, niczym innym?
7 gru 22:18
Skipper:
... myślenie ... liczenie −

zauważ, że różę nr 6 poprzez wylosowane 1−6, 2−5, 3−4, 4−3, 5−2, 6−1
7 gru 22:22
Mila: Zrób, to co Ci zaczęłam, zobaczysz zależność.
Zapisz róże w jednej tabelce.
Napisz odpowiedź.
7 gru 22:23
V.Abel: Jak przerobię zdarzenia losowe, to napisze

, póki co kombinuję jak Skipper. Dziękuję Wam za
pomoc.
7 gru 22:40
Mila: Róże:
1 2 3 4 5 6
2 3 4 5 6 7
3 4 5 6 7 8
4 5 6 7 8 9
5 6 7 8 9 10
6 7 8 9 10 11
W kombinatoryce i prawdopodobieństwie, jeśli się da, to bezpiecznie jest wypisać wyniki
doświadczeń losowych.
7 gru 22:46
V.Abel: Ok, dzięki. Powiedz mi, szczególnymi przypadkami zasady mnożenia są wariacje, prawda?
To jak byś wyliczyła np to:
W klasie są 4 ławki dwuosobowe. W klasie mamy 2 dziewczyny i 4 chłopców. Wylicz na ile
sposobów można posadzić w ławkach, jeśli dziewczyny muszą siedzieć z chłopakami i nikt nit
może siedzieć sam?
Róże już mam
7 gru 22:54
V.Abel: ja kombinowałem dopasować ile jest możliwości miejsc dla każdej osoby albo ile jest możliwości
osób na dane miejsce i coś nie za bardzo to wychodzi
7 gru 22:55
7 gru 23:16
V.Abel: Dzięki
7 gru 23:24
Mila: (8*4) pierwsza dz.wybiera jedno z 8 miejsc i jednego chłopca z 4
(6*3) druga dz. wybiera jedno z 6 miejsc i jednego chłopca z 3
(4*1) trzeci chł. wybiera jedno z 4miejsc i siada z nim czwarty chłopiec
32*18*4=2304
7 gru 23:25
Basia: Witaj
Milu 
zakładasz, że miejsca w ławce są istotne ?
może masz rację, ale zrozumiałam to inaczej
| | | |
6 osób na pary (d,c) (d,c) (c,c) mogę podzielić na | *2 = 6*2 = 12 sposobów |
| | |
(wybieram dwóch chłopców do pary; pozostało: d1,d2, c1,c2 i mam z tego pary
(d1,c1) i (d2,c2) lub (d1,c2) i (d2,c1) )
i teraz każdej parze wybieram ławkę co mogę zrobić na 4*3*2 = 24 sposoby
co daje: 12*24 = 288
Twoim sposobem bez rozróżniania miejsc w ławkach wyjdzie to samo
d1 wybiera ławkę (4) i chłopca (4) co daje 16
d2 wybiera ławkę (3) i chłopca (3) co daje 9
c2 i c1 wybierają ławkę co daje 2
razem: 16*9*2 = 16*18 = 288
więc jak bardzo często wynik jest kwestią interpretacji treści
(rozróżniamy miejsca w ławce czy nie)
7 gru 23:42
Mila: Oczywiście Basiu, to zależy czy ktoś chce siedzieć pod ścianą , czy jest mu to obojętne.
Należy w takim razie zaznaczyć tę kwestię.

pozdrawiam.
7 gru 23:57
V.Abel: Męcząc dalej podany temat, to mam pytanie do kul:
mam 5 kul i mam je włożyć do 7 szuflad, więc na ile sposobów mogę to zrobić? − odp na 75,
ok.
patrzę na ile sposób mogę ulokować kulę w szufladzie.
Moje pytanie brzmi, gdybym chciał patrzeć innej strony: na ile sposobów kula może być włożona
do szuflady, to jak to rozpisać? Bo na pewno nie tak samo.
8 gru 16:21
Mila: Napisz dokładnie treść, bo tu wszystko jest ważne.
8 gru 17:06
V.Abel: Mam 5 różnych kul i mam je włożyć do 7 szuflad. Na ile sposobów mogę tego dokonać. Zrobiłem,
właśnie tak, że kombinowałem na ile sposobów mogę włożyć kulę do szuflady, wyszło mi
75.Chyba ok.
Ale gdyby na to spojrzeć od strony szuflad i zadać pytanie: na ile sposobów kula może zostać
włożona do szuflady? Jak to zapisać?
8 gru 17:13
Mila: {k1,k2,k3,k4,k5} 5 różnych kul (rozróżnialnych)
{s1,s2,s3,s4,s5,s6,s7} 7 szuflad
kulę k1 możesz włożyć do szuflady s1lub s2 lub s3 lub s4 lub s5 lub s6 lubs7
czyli na 7 sposobów
to samo z kulą k2, i pozostałymi..
Lącznie: 7*7*7*7*7 sposobów
Są tu różne układy np w szufladzie s1 wszystkie kule, o ile nie ma w treści ograniczeń, ale tu
nie ma.
Możesz zakodować ciąg (1,1,1,1,1) wszystkie kule w pierwszej szufladzie.
Każdej kuli przyporządkowano szufladę , ale nie odwrotnie.( łatwo to sobie wytłumaczysz: nie
biegniesz z szufladą do kuli, ale kulę wkładasz do szuflady.)
Nie wiem, czy to rozwiązuje Twój problem.
8 gru 17:49
V.Abel: Tak, wiem, ja też tak to liczę. Ale gdyby chcieć jednak biec z szufladą do kuli, to tych
możliwości względem jednej szuflady bd znacznie więcej, prawda? Jeśli masz nadal cierpliwość w
rozpracowywaniu tego, to widzisz jakiś sposób rozwiązania tego zagadnienia?
9 gru 15:02