matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to zrobic
adam:
⎧
x
y
=243
⎩
(
2
3
x)
2y
=1024
7 gru 21:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
np. tak skoro x
y
= 243 to:
2
2
2
(
x)
2y
= (
)
2y
*(x
y
)
2
= (
)
2y
*(243)
2
= 1024 ⇔
3
3
3
2
2
10
⇔ (
)
2y
=
⇔ 2y = 10 ⇔ y=5
3
3
10
x
5
= 3
5
⇔ x = 3
7 gru 22:17