suma logarytmów o rożnych podstawach
konogo: 2log58 − 3log2516= ?
7 gru 21:53
Patryk: wykorzystaj wzór na zmianę podstaw logarytmu
7 gru 21:56
konogo: hmm domyślam się że mam go wykorzystać tylko nie wiem dokładnie jak. . .czy gdy będę
wykorzystywał ten wzór w pierwszym wyrażeniu to 2 z przed logarytmu będzie w liczniku i
mianowniku?
7 gru 22:00
Patryk: w liczniku ,ale może wcześniej zamień na log582 ,albo zajmij się drugim czynnikiem tym z
podstawa 25
7 gru 22:04
konogo: Wydaje mi się że to będzie tak:
| | 3log516 | | 3log516 | |
log564− |
| =log564− |
| =log564−log5√163= |
| | log525 | | 2 | |
log
564−log
564= log
5(64:64)= log
51 = 0
Dobrze to rozwiązałem?
7 gru 22:24