fizyka
aśka:

Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie? BARDZO PROSZE...
Plastelinowy pocisk o masie m, poruszający się z prędkością v0 równoległą do
powierzchni poziomego stołu, uderza w spoczywający na stole klocek o masie M i przykleja
się do niego. Jaką drogę przebędzie klocek do chwili zatrzymania, jeśli współczynnik tarcia
dynamicznego klocka o stół wynosi μ. Natężenie pola grawitacyjnego wynosi g
Ek = Ek + Wt
| mV02 | |
| = V1(m+M) +mg μ * l |
| 2 | |
7 gru 21:18
aśka: Oczywiście juz widze jeden błąd..
więc ostatecznie
7 gru 21:22
aśka: up
13 gru 14:29
aniabb: nie z energii, a z zasady zachowania pędu ..masz pomieszane wzory jednostki się nie
zgadzają..
13 gru 14:48
aśka: Czyli
mVo + 0 = (m+M)V1
tylko jak z tego obliczyć l ?
13 gru 14:52
aniabb: liczysz prędkość po sklejeniu a potem
albo z energii Ek = Wl
albo z przyśpieszenia
S=v2/(2gμ)
13 gru 14:57
aśka: dzięki wielkie
13 gru 14:58