Ciągi.
Marta: 1.Ciąg 11,8,5,2...jest arytmetyczny .Znajdż dziesiąty wyraz tego ciągu oraz sumę dziesięciu
początkowych wyrazów tego ciągu.
2.Początkowymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego są a1=18, a2=6. Oblicz a3,a7 oraz sumę
dziewięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
26 maj 16:34
tim: 1. DANE:
a
1 = 11
r = (11 − 8) = 3
a
10 = a
1 * (n − 1)r = ...
| | a1 + a10 | |
S10 = |
| * 10 = ... |
| | 2 | |
Wystarczy podstawić i obliczyć
26 maj 16:38
tim: 2.
DANE:
a
1 = 18
a
2 = 6
a
n = a
1 * q
n − 1 <−− stąd oblicz a
3 oraz a
7
26 maj 16:41
Ola:
26 maj 21:58
Bogdan:
Ad. 1.
r = −3, a nie 3
oraz a10 = a1 + (n − 1)*r, a nie a1*(n − 1)*r
26 maj 22:01