jak to rozwiązać
adam: oblicz najwiekszą wartość funkcji
y=sinx+cosx
7 gru 20:43
ZKS:
√2.
7 gru 20:45
Basia:
| | x+π2−x | | x−π2+x | |
sinx + cosx = sinx + sin(π2−x) = 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
2sin |
| cos(x−π4) = 2* |
| *cos(x−π4) = √2*cos(x−π4) |
| | 4 | | 2 | |
już wiadomo ?
7 gru 20:48
Mati_gg9225535: a nie mozna od razu wyciagnac √2 przed nawias i zwinac wg sumy sin(α+β) lub nawet cos(α+β) ?
chyba prosciej c;
7 gru 20:49
Basia: oczywiście można, a czy prościej to kwestia gustu; dla mnie nie
7 gru 20:51
ZKS:
Jak kto woli jak kto chce. Basia zaprezentowała ten sposób.
7 gru 20:52