ciągi
olla: | | 5n−3 | |
zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem: an= |
| |
| | n+2 | |
7 gru 20:06
Artur z miasta Neptuna:
Wiesz olu jak sie bada monotonicznosc ciagu

nie

no to zajrzyj do notatek
7 gru 20:20
olla: problem w tym że ich nie mam
7 gru 20:21
PW: Ciąg jest malejący, jeżeli dla dowolnej k∊N
a
k+1 > a
k,
to znaczy
a
k+1 − a
k >0.
U nas
| | 5(k+1) − 3 | | 5k−3 | |
|
| − |
| = |
| | (k+1)+2 | | k+2 | |
7 gru 20:26
PW: cd.
| | 5(k+3)−13 | | 5(k+2)−13 | | 13 | | 13 | |
= |
| − |
| = 5 − |
| − 5 + |
| = |
| | k+3 | | k+2 | | k+3 | | k+2 | |
Ciąg jest rosnący. (Ale rachunki sprawdź, bo mogę się mylić.)
Oczywiście na samym początku napisałem "malejący" zamiast "rosnący", czyli jeden błąd już jest,
ale nie mogę go poprawić, bo mi się za wcześnie kliknęło.
7 gru 20:42
7 gru 20:53
Krzysiek : Jestem ciekawy czy naprawde zrozumiala jesli nie miala w ogole notatek .
7 gru 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
ollu .. a czemu nie masz notatek

powiem Ci, że co prawda "studiowanie" to nie jest siedzenie
na wszystkich wykładach ... ale trzeba przynajmniej później wiedzieć skąd/od kogo wziąć
notatki.
powodzenia na kole życzę ... a tym bardziej na egzamine
7 gru 22:50
ewq: Pw w poscie o 20:26,chyba powinno być rosnący,tak?
7 gru 22:54
Krzysiek : Post nizej jest napisane ze tak
7 gru 23:38
PW: @ewq: No pewnie, wytłumaczyłem w następnym o 20:42.
7 gru 23:40
ewq: Pardon,nie przeczytałem tego
7 gru 23:46