Rozwiąż układ równań
monik: Muszę wyliczyć x i y z układu równań:
x2 + y2 +8x −4y +16 =0
x2 + y2 +2x +2y −8 =0
Kompletnie nie wiem, co zrobic.
7 gru 20:05
Mati_gg9225535: odejmij stronami
7 gru 20:10
monik: oo dzięki wielkiee, czemu na to nie wpadłam
7 gru 20:32
monik: ale potem zostaje mi jedno równanie i dwie niewiadome
więc co dalej?
7 gru 20:35
Basia: wyznacz jedną zmienną i podstaw do któregoś z tych początkowych równań
(do drugiego, bo prostsze)
7 gru 20:40
monik: właśnie nie wiem jaką zmienną
bo przychodzi mi na myśl np.:
x2 + y2 = a
x + y= b
ale jak to podstawic? w ogóle mogę tak zrobić?
a nie można po prostu tych równań podzielić na x2 i y2, żeby wyszło 1?
7 gru 20:50
monik: to ostatnie pytanie cofam− to głupota ...
7 gru 21:02
Basia:
nie tak;
po odjęciu stronami masz:
6x − 6y + 24 = 0 /:6
x − y + 4 = 0
y = x+4
x2 + (x+4)2 +2x +2(x+4) −8 =0
i licz dalej; zwykłe równanie kwadratowe dostaniesz
7 gru 21:12
monik: okej, dziękuje bardzo
7 gru 21:20