matura
PuRXUTM:

Witam mam takie zadanko

Proszę o sprawdzenie rozwiązania
| | 2+x | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| gdzie x∊R\{4}: |
| | 4−x | |
a) Wyznacz wszystkie punkty należące do wykresu funkcji f, których obie współrzędne są liczbami
pierwszymi. (Liczby pierwsze chyba nie mogą być ujemne, więc wyszło mi tak A=(2,2) B=(3,5)
b) Podaj zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne
pierwsze narysowałem wykres ale zorientowałem się że wystarczy rozwiązać nierówność f(x)≥0 i
wyszło mi że dla x∊<−2;4)
| | |f(x)| | |
c) Naszkicuj wykres funkcji g, jeśli g(x)= |
| narysowałem tak ( rysunek wyżej ) |
| | f(x) | |
7 gru 19:42
ZKS:
7 gru 19:53
Aga1.: b) dobrze
c) g(x)=1 lub g(x)=−1, a nie
g(x)=2 lub g(x)=−2
7 gru 19:53
ZKS:
Znaczy wykres jest źle bo zbiór wartości g(x) jest równy y ∊{−1 ; 1} a nie tak jak u Ciebie −2
; 2.
7 gru 19:55
PuRXUTM: dzięki Aga, kurde dobrze myślałem a źle narysowałem...
7 gru 19:55
PuRXUTM: Tobie też dziękuje niewidoczny ZKS
7 gru 19:56
ZKS:
7 gru 19:57
7 gru 19:58
ZKS:

.
7 gru 20:03
PuRXUTM: 3a) α=600
7 gru 20:05
ZKS:
Tego nie sprawdzę Ci bo bym musiał nad tym posiedzieć z 10 minut pewnie co najmniej.
7 gru 20:06
PuRXUTM: nie ma sprawy, nie musisz jak nie masz ochoty

dziękuje za wcześniejsze

Mam takie pytanie do 3b) czy było coś takiego że
| | 1 | |
(dł. odcinka łączącego środki ramion trapezu) : (obwód trapezu)= |
| |
| | 4 | |
bo coś tak mi się kojarzy...
7 gru 20:09
aniabb: jeśli trapez był opisany na okręgu
7 gru 20:11
PuRXUTM: czyli tutaj nie... dzięki Ania
7 gru 20:12
Aga1.: a)
Ok.
b)9.
7 gru 20:14
ZKS:
Nie o to chodzi czy mam ochotę czy nie tylko o to że nie lubię akurat tych działów topornie mi
idą średnio je zawsze lubiłem.
7 gru 20:14
Aga1.: | | a+b | |
Środkowa = |
| , a, b −podstawy trapezu. |
| | 2 | |
7 gru 20:15
PuRXUTM: dzięki Aga, b) też mi wyszło 9
7 gru 20:15
aniabb: 3b możesz też z podobieństwa trójkątów... będzie 9cm
7 gru 20:16
PuRXUTM: | | (7+x)*2√3 | | (x+11)*2√3 | |
ja to zrobiłem z pól że Pc=P1 + P2= |
| + |
| gdzie x to ten |
| | 2 | | 2 | |
szukany odcinek
7 gru 20:18
aniabb: wszystkie drogi prowadzą do Rzymu
7 gru 20:21
Aga1.:

A ja liczyłam y z układu
h
2=8
2−y
2
h
2=13
2−(y+7)
2
7 gru 20:23
PuRXUTM: hahahah

tylko niektóre przez np. Moskwę
7 gru 20:23
PuRXUTM: wpadnę jeszcze wieczorem

do zobaczenia
7 gru 20:26