wymierna
Kretu: Dana jest funkcja x3 − x2 − 4x + 4
f(x) = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 4
a) Naszkicuj wykres funkcji f(x)
b) Wiedząc ze g(x) = f(x) − | f(x) | naszkicuj wykres funkcji g(x)
c) Kiedy funkcja g(x) nie ma rozwiązań
Prosze o wskazówki
7 gru 19:25
Basia:
x
3−x
2−4x+4 = (x
3−4x) − (x
2−4) = x(x
2−4) − (x
2−4) = (x
2−4)(x−1)
| | (x2−4)(x−1) | |
f(x) = |
| = x−1 |
| | x2−4 | |
i dalej pracujesz na tej funkcji tylko nie zapomnij, że ta równość jest prawdziwa ⇔
x∊R\{−2;2} (to dziedzina tej funkcji)
7 gru 19:30
Basia:
ad.c żadna funkcja nigdy nie ma rozwiązań
napisz poprawną treść
7 gru 19:31
Kretu: ad.a
Czyli rysując tą prostą mam zaznaczyć puste kółka na −2. 2?
ad.c
Dla jakiś wartości k funkcja nie ma rozwiązań
7 gru 19:35
Basia:
ad.a tak
ad.c nadal bez sensu
1. jak Ci już napisałam: żadna funkcja nigdy nie ma żadnych rozwiązań
rozwiązanie może mieć równanie, albo nierówność
2. gdzie to k ?
7 gru 19:43
Kretu: Hmm Pan dyktuje nam zadania z głowy wiec może rzeczywiście coś źle.
Mogłabyś sprawdzić czy dobrze zrobiłem punkt b?
g(x) = x − 1 − |x−1|
I zał. x< 1 II zał. x≥1
y = x − 1 + x− 1 y = x − 1 − x +1
y = 2x − 2 y = 0
I teraz to narysować? A te puste kółeczka zaznaczać czy nie?
7 gru 19:53
Basia:

dobrze; oczywiście puste kółeczka trzeba zaznaczyć
7 gru 19:59
Kretu: Aha i do tego punktu c to chyba rzeczywiście chodziło o to kiedy równanie g(x) nie ma
rozwiązań.
czyli
Równanie g(x) nie ma rozwiązań dla (0; + oo) ?
Dziękuje Ci za pomoc Basiu
7 gru 20:06
Basia:
w równaniu, jak sama nazwa wskazuje, musi być znak =
miało być: kiedy równanie g(x) = k nie ma rozwiązania
odpowiedź: dla k∊(0;+∞)
7 gru 20:10
Kretu: Aha a jeszcze Zbiorem wartości takiej funkcji będzie?
ZW = ( − oo ; −5) U ( −5 ; 0) ?
7 gru 20:10
Basia:
której ? f(x) ?
f(x) = x−1 x≠±2
ZWf = R\{−3; 1}
7 gru 20:20
Kretu: chodziło mi o ZWg
7 gru 20:35