fizyka
jasio: 1. Blisko 1 planety krąży po orbicie kołowej satelita z v1=10km/s. Wokół drugiej planety blisko
jej powierzchni krąży satelita. Obie planety mają taką samą gęstość, ale druga planeta ma 8
razy większą objętość. Ile wynosi szybkość satelity krążącej wokół drugiej planety?
Przepraszam, ze wrzucam fize, ale potrzebuje szybkiej pomocy
Jakub: Satelita krąży blisko powierzchni planety, więc mogę założyć, że odległość satelity od środka
planety jest równa promieniowi tej planety (potrzebne we wzorze na siłę grawitacji).
Siła dośrodkowa to siła grawitacji, więc masz wzór
wzór na gęstość
M = ϱV
M
2 = ϱ8V = 8M
Masa drugiej planety jest 8 razy większa bo ma 8 razy większą objętość.
Objętość satelity to objętość kuli V
2=
43πR
3. Jeżeli objętość jest 8 razy większa to
promień jest dwa razy większy bo 2
3=8. R
2 = 2R
Szybkość drugiej satelity:
| | GM2 | | G8M | | GM | |
v22 = |
| = |
| = 4 |
| = 4v2 |
| | R2 | | 2R | | R | |
v
22 = 4v
2
v
2 = 2v = 2*10
kms = 20
kms
THE END