matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to rozwiązać
adam:
obliczyć ctg435+ctg375
7 gru 18:26
zośka:
ctg(360+75)+ctg(360+15)=ctg75+ctg15=ctg(90−15)+ctg15=tg15+ctg15=
sin15
cos15
sin
2
15+cos
2
15
2
+
=
=
=
cos15
sin15
sin15cos15
2sin15cos15
2
=4
sin30
7 gru 18:47